Derfor er struktur og relevans måske de 2 vigtigste begreber på et website

Bag mine 9 år som webudvikler og ca 3 år som selvstændig, ved jeg at 2 begreber går igen og igen. Uanset hvad man berører på et website, så er struktur og relevans højaktuelt. Kort sagt handler det om sammenhæng og sammenhengskraft i dit indhold.

Sådan skaber billeder relevans

Tag eksempelvis et billede. Du vil naturligvis kun tilføje billeder på din side, med relevans til teksten på siden. Det er helt naturligt. Det som måske ikke er så naturligt er din navngivning af dine billeder. Give dine billeder et relevant navn. Et navn som reflektere billedets indhold. 

Giv Ligeledes billedet en relevant alt-beskrivelse eller alt-attribut, som ligeledes afspejler billedet.

Herunder et eksempel på et billede med et relevant navn og en relevant beskrivende alt-tekst. 

Billede eksempel: <img src=”relevant-indhold.jpg” alt=”Relevant indhold” />

Sådan anvendes billeder optimalt

Sådan anvendes billeder optimalt

 

Google crowler ikke kun alt atributten, men billednavn bliver ligeledes scannet af Google.

Så det giver rigtig god mening, at navngive billeder med et relevant navn og ligeledes en relevant alt-beskrivelse.

Ligeledes fortæller du Google, at dette billede er relevant i forhold til den tekst som det er et supplement til.

Det gør desuden, at dit indhold bliver mere tilgængeligt og letter at finde på Google.

Når du så har et billede med en relevant alt-beskrivelse, og du anvender billedet som link.

Så fungerer alt-beskrivelsen som din link-tekst. Det betyder at det er yderst vigtigt at du husker dine alt-beskrivelser.

Så husk!

  1. navngiv dine billeder med oplagt relevante navne
  2. anvend alt-beskrivelsen

Sådan skaber du relevans og struktur med links

Du er højst sandsynligt bevidst omkring, at du skal have nogle fængende overskrifter. Du er sandsynligvis også bevidst om nogle gode CTA. Men er du også klar over, at et fængende og relevant link-tekst, er yderst vigtig ikke kun i forhold til relevans men også i forhold til struktur og i sidste ende en god SEO. Så gør dine link-tekster fængende og interessante og relevante.

Sådan skaber du relevans og struktur med links

Skab struktur med linkbuilding

Hvem søger på “klik her” eller “læs mere”? Med mindre det er emnet “klik her” eller “læs mere”, som du linker til. Google fremmer links som er relevante, og Google fremmer ligeledes link-tekster som ligeledes er relevante, så gør det til en vigtig del af din struktur på din hjemmeside. Links er nemlig en vigtig del af din sides struktur. 

Med et andet ord der skal være en sammenhæng. En sammenhæng mellem tekst, links, billeder, videoer og det grafiske udtryk som hele. 

Sådan skaber du god struktur med Schema Markup

Du har højste sansynligt hørt om Google Sitemap. Men har du hørt om Schema Markup? Med Schema Markup kan du skabe yderligere struktur på din hjemmeside, så den bliver mere tilgængelig for Google. 

Schema Markup er dog ikke et SEO værktøj i sig selv. Det gør kun din sides indhold mere tilgængeligt for Google. 

Med Schem Markup kan du eksempelvis fortælle Google, at her er der en FAQ side, en How to do side, en blog, breadcrumbs og lignende, og du kan også via schema markup highlighte billeder eller videoer, og lave en beskrivelse af dem. Det er kun din fantasi, som sætter grænsen for, hvad du kan highlighte i Schema Markup. 

Med en god struktur på din hjemmeside, bliver dit indhold mere tilgængeligt, og på sin vis også mere relevant. 

Links, linkbuilding er ligeledes en god måde at skabe struktur på, og husk at linke til relevante sider. 

Sådan skabes struktur og relevans på kodeplan

Med hensyn til websitets opbygning HTML, CSS, database og diverse scripts og mapper. Her er struktur og relevans ligeledes ufatteligt vigtigt, det er helt ned på kodeplan vigtigt med god og konsekvent struktur og relevans. 

Et eksempel er HTML hvor man kan anvende HTML5 tags som header, footer, nav og article de såkaldte semantiske tags. Så kan enhver udvikler nemmere se, hvad der er hvad i forhold til ikke semantiske elementer som div-tags. Med de semantiske tags har man tags som er relevante i forhold til deres indhold. Nav er et rigtig godt eksempel på dette. Nav-tag anvendes til menu.

Med et nav-tag kan Google og Skærmlæsere se at pågældende html-element indeholder en menu. Så det er virkelig en god måde at skabe struktur og relevans på. 

Sådan skaber du struktur og relevans med med overskrifter

Overskrifter er vigtige elementer i enhver sides og ethvert blogindlæg. Det er blandt andet med overskrifter, at du skaber et visuelt og forståelsesmæssigt overblik. Det er med overskrifter at du deler din side op i afsnit, så det bliver mere tilgængeligt. Lav overskrifter som appellerer dine kunder, til at læse videre. Overskrifter binder hele teksten sammen og har værdi for din SEO.

Husk!

  1. Anvend kun en H1 overskrift pr side eller indlæg. H1 er til gengæld obligatorisk.
  2. Anvend H2 overskrift og også gerne H3 overskrift til opdeling af teksten i mindre spiselige bider. 
  3. Anvend H2 og H3 så mange gange det giver mening.

Med visuelle effekter skabes en visuel struktur

Punktopstillinger, listeopstilling er også et rigtigt godt greb, for at opnå en visuel struktur. Det øger sidens læsbarhed. .

Fremhæv enkelte nøgleord med fed/bold er også et godt visuelt redskab til at opnå den visuelle struktur. Så er der valg af farver, fonte, alt det som ligger i CSS.

I forhold til det visuelle og hurtig loadtid, er det værd at nævne Core Web Vitals det essentielle heri er brugervenlighed. Så brugervenlighed og den gode brugeroplevelse er en vigtig faktor, når Google ranker en side.   

Har sidens loadtid betydning for relevans?

Det korte svar er ja. Hvis siden loader for langsomt, så straffer Google din side og kunder og potentielle kunder holder sig væk. Din side vil ikke opfatte som relevant. Derfor er det så vigtigt at tænke struktur og relevans ind fra første færd. Da en godt struktureret side loader hurtigere. Det betyder nemlig også at størrelse på billeder er tænkt ind, og at scripts kun loades, når det er nødvendigt. Dette er desuden også en del af Core Web Vitals. 

Derfor skal du have fokus på struktur og relevans

Så struktur og relevans, kan man slet ikke komme uden om, når man laver og eller har et website. Ud over fængende indhold, så er struktur og relevans det vigtigste på en hvilken som helst hjemmeside. Uanset størrelse og type af site. Lige fra en simpel hjemmeside til komplekse sider som en webshop. 

Som udvikler er kodestruktur, fil og mappestruktur meget vigtige og det er vigtigt for enhver udvikler at der er en vis relevans i strukturen. 

En side hvor struktur og relevans er medtænkt i mindste detalje, vil performer bedst i forhold til ranking i Google og brugerne af siden vil også vende tilbage i større grad. 

Der ud over er det lettere for enhver udvikler at vedligeholde en velstruktureret og relevant side. 

Danmarks bedste til struktur og relevans på hjemmesider

Jeg har lavet dette indlæg, da jeg dagligt ser, at det netop er struktur og relevans som er kendetegnet ikke kun for en side som ranker højt, men også når kollegaer omtaler ranking og SEO. Der er bare ikke ret mange, hvis overhovedet nogen, som specifikt italesætter de to begreber selvstændigt og i særdeleshed i kombination med hinanden. Da struktur og 

relevans er mine fokuspunkter og spidskompetencer, så skal du naturligvis have mit input på begreberne. Derfor dette indlæg. 

Så det at lave en vel strukturer side, som er relevant for brugerne, dine kunder er en kompleks sag, som kræver meget og mere end en god programmør. Der skal som minimum en god programmør en god tekstforfatter og en god designer, for at lave en side som er fuldt ud optimeret i forhold til SEO.

Det er yderst sjældent at den skarpe SEO ekspert både er stærk som programmør, design/grafiker og skarp som tekstforfatter. Det er som reglen spredt ud på hver 3 personer. Derfor er SEO også en kompleks størrelse. 

Sådan skaber du relevans og troværdighed

Relevans handler i særdeleshed om at skabe gode relationer med sine kunder og interagerer med sine kunder og potentielle kunder. Kunder og potentielle kunder skal lære dig at kende og lære at kende dine værdier, så bliver du mere troværdig og dit indhold bliver mere relevant.

Konklusion på vigtigheden af relevans og struktur 

Jeg håber at du er blevet klogere på hvor vigtigt struktur og relevans i virkeligheden er. Jeg har som sagt lavet dette indlæg, da jeg mener at der mangler en beskrivelse af kombinationen imellem disse to begreber. 

Har du spørgsmål omkring artiklen? 

Så er du altid velkommen

Hilsen

Claus Enghuus

Sådan laver du relevant og struktureret indhold

Giv meget gerne dine billeder et relevant navn, men endnu mere vigtigt er at du husker en relevant alt-beskrivelse.

Schema Markup Eksempel

Herover har du et eksempel på at skabe struktur med Schema Markup.

relevante overskrifter som h1, h2 og h3

Husk dine relevante og fængende overskrifter. Husk kun en h1 overskrift pr side eller indlæg og opdel så med h2 og h3 overskrifter.

struktur og læsbarhed med punktopstilling

Skab struktur og læsbarhed med punktopstilling

Skab tilgængelighed med struktur

Relevant indhold og struktur handler i særdeleshed også om størst tilgængelighed både for dine kunder, potentielle kunder og Google.